На 22 март 2022 г. беше учредена Българска асоциация на пациентите

...
На 22 март 2022 г. беше учредена Българска асоциация на пациентите
Коментари Харесай

Учредиха Българска асоциация на пациентите с нарколепсия

На 22 март 2022 година беше учредена  Българска асоциация на пациентите с нарколепсия  (БАПН). Заболяването е неврологично, хронично и евентуално автоимунно, при което мозъкът губи способността си да балансира сред сън и будно положение. Нарколепсията  е съвсем непозната у нас, като в света от болестта страдат към 2 на 10 000 души. У нас публично диагностицираните пациенти са едвам 10, само че евентуално те са сред 1000 и 2000 души.


Адриана Андреева и Калоян Димитров са родители на момиче с нарколепсия и след сложното слагане на точна диагноза, вземат решение да учредят Българска асоциация на пациентите с нарколепсия, с цел да бъдат в помощ и на други хора, страдащи от болестта.

„ Ние желаеме през асоциацията да има осведоменост и по-добра подготовка на институциите по какъв начин да реагират, в случай че един пациент демонстрира някой от признаците на нарколепсията “, описа в студиото на Радио София Адриана Андреева .
Тя добави, че задачата е да оказват поддръжка на пациентите и техните близки, както и ранната диагностика и качествено лекуване.
Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР